Verdelen • Per ongeluk of expres, kapot is kapot!

Verdelen • Per ongeluk of expres, kapot is kapot!

Rechters zijn ook mensen en dat zij zich soms laten leiden door gedachten die je niet snel van een rechter zou verwachten, bleek uit deze bijzondere rechtszaak van een collega.

Twee broers waren in een erfenis verdeling betrokken. Hoewel best ingewikkeld, kwamen zij er op hoofdlijnen ten overstaande van de rechter uit. Éen kwestie bleef onopgelost: voor wie is de stenen vaas die altijd op het kastje van moeder had gestaan?

Hoewel in verhouding van ondergeschikte aard, bleven de broers in conflict.

Van kwaad…, tot (veel) erger. Geen van de broers was bereid water bij de wijn te doen. Ze wilden de vaas allebei hebben, de één had er meer recht op dan de ander, en vice versa.

Kapot is kapot

Na de zoveelste zitting was de erfrechter het (duidelijk) zat.

Hij gaf de broers nog twee weken de tijd om er samen uit te komen. Zou dat niet lukken, dan werden zij over twee weken op de parkeerplaats van de rechtbank verwacht en zou de rechter hoogstpersoonlijk met zijn auto over de vaas heen rijden. De broers mochten het zeggen!

U kunt zich afvragen of een rechter zoiets mag voorhouden. Een rechter mag verdelen, natuurlijk niet kapot maken.

Het was een weinig conventionele benadering en als advocaat valt zoiets niet te voorspellen, maar…. het heeft wel gewerkt. De broers vonden binnen de termijn alsnog een oplossing.

Scroll naar boven